El Departament d’Agricultura publica la convocatòria de selecció de grups d’acció local per al programa Leader durant el nou període de programació (2014-2020)

En relació al període anterior, s´amplia l´actuació del programa passant de 490 a 531 municipis i del 65% al 72%del territori català


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha convocat la selecció dels Grups d’Acció Local (GAL),  les normes per a la seva presentació i els criteris de selecció d’estratègies de desenvolupament local per a l’aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020. També s’aprova les bases reguladores dels ajuts per a la preparació de les estratègies de desenvolupament local.
 
En el PDR de Catalunya 2014-2020, presentat pel DAAM a la Comissió Europea (CE) el passat 22 de juliol,, el Leader s’emmarca en l’objectiu o prioritat de fomentar el desenvolupament local de les zones rurals.
 
El procés de selecció dels GAL tindrà lloc en dues fases: en la primera es realitzarà una selecció provisional dels GAL i del seu territori, i en la segona es presentarà i s’aprovarà les estratègies de desenvolupament local i l’aprovació definitiva dels GAL, en aplicació del marc normatiu i de la programació aprovada.
 
Prèviament a aquesta convocatòria, el Departament ha definit l’àmbit territorial d’aplicació del Leader, en base a criteris demogràfics, d’envelliment i gènere de la població, de població aturada i dependència de l’agricultura, i que s’ha validat mitjançant un procés de participació pública, que ha permès  incorporacions tant significatives com la Vall d´Aran, La Cerdanya gironina, o municipis costaners del Baix Ebre i del Montsià.
 
Dades
Període 2007-2013
Període 2014-2020
Municipis
490
531
Població
620.610
764.505
Superfície
21.148,20
23.516,70
Densitat de pob.
29,35
32,51
% Població r/ total
8,22%
10,10%
% superf. r/ total
65,87%
72,72%
 
Cada GAL ha de ser un conjunt equilibrat i representatiu d’interlocutors públics i privats implantats a escala local que defineixen una estratègia, informen i assessoren la població rural, mobilitzen i estimulen les comunitats en ordre al desenvolupament econòmic i social del seu territori, i promouen l’execució dels projectes d’inversió que generin ocupació o millorin la qualitat de vida, tot fent aquestes actuacions en el marc d’un programa de desenvolupament rural, en aquest cas el PDR 2014-2020.
 
Estatutàriament, els GAL han de garantir que són entitats sense finalitat de lucre, en què els membres econòmics i socials privats i de representació no administrativa, així com les associacions privades, han de representar en els òrgans de decisió com a mínim el 50% dels socis amb dret de vot. Així mateix, han de promoure una composició paritària entre homes i dones.
 
 

Àmbit Territorial Leader 2014-2020


Montsià
Alcanar, Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, La Sénia, Ulldecona
Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s