El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Baix Ebre permet diagnosticar 60 casos en estadis precoços

on

Més de 10.000 persones es van fer els tests i es van realitzar 700 colonoscòpies

El programa funciona gradualment per les àrees bàsiques de salut (ABS), i en el cas del Baix Ebre la volta va començar a l’ABS Tortosa Est i va continuar a l’ABS Tortosa Oest, l’ABS L’Aldea-Camarles-L’Ampolla, l’ABS L’Ametlla de Mar-El Perelló i l’ABS Deltebre. Del total de persones convidades al cribratge es van fer un 10.363 tests, 748 dels quals van donar positiu, és a dir, un 7,2%. Un valor superior a l’esperat, segons el Departament de Salut a les Terres de l’Ebre, ja que el valor estàndard en una primera volta és normalment inferior al 6%.
De les 700 colonoscòpies realitzades, en 49 casos es va detectar un càncer invasiu, en 11 casos un càncer in situ, i en 401 es van detectar adenomes dels quals 139 d’alt risc, 168 de risc mitjà i 104 de baix risc. En altres casos es van detectar altres alteracions com poliposis, malalties inflamatòries intestinals i pòlips hiperplàstics. En 123 casos la colonoscòpia va resultar en una total normalitat.
Des de Salut asseguren que, encara que la taxa de detecció de càncer invasiu observada en aquesta primera volta del programa al Baix Ebre és elevada, això no indica que la incidència d’aquest càncer a la comarca sigui anormalment alta. De fet, la taxa d’incidència d’aquest càncer en els homes de la regió Terres de l’Ebre és lleugerament inferior a la del Camp de Tarragona, mentre que en les dones la de la regió Terres de l’Ebre és pràcticament igual en ambdues regions.
Així, argumenten que les raons de la taxa de detecció elevada poden ser diverses, des de les característiques sociodemogràfiques dels participants, fins que les persones del Baix Ebre acudeixin al sistema sanitari més tardanament que les d’altres zones quan apareixen símptomes de la malaltia, o també és possible una combinació de les dues. Per saber això, diuen, caldrà esperar a la segona volta i a veure si les persones que ja havien participat a la primera presenten una taxa de detecció equivalent a l’esperada o superior.

Cribratge al Montsià i la Terra Alta

Pel que fa a la comarca del Montsià, l’any 2014 s’han convidat 11.024 persones de les poblacions de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Ulldecona, la Sénia, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, la Galera, Godall, Sant Bàrbara, Masdenverge, Freginals i els Muntells, i s’està desenvolupant la primera volta, en la qual fins a desembre de 2014 hi havien participat 5.853 persones. En aquest territori els resultats de les colonoscòpies han estat de 20 càncers invasius, 9 càncers in situ i 81 adenomes d’alt risc. Durant aquest 2015 s’acabarà de desplegar la primera volta a la comarca del Montsià, i a finals d’any s’iniciarà el cribratge a la comarca de la Terra Alta.
Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s