IN MEMORIAM ESCOLES DE NENS I NENES DE GODALL ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

Llegia a : http://blocs.xtec.cat/godall/ceip-sant-salvador-godall/

HISTÒRIA DE L’ESCOLA  A començament de segle XX, les escoles de Godall estaven situades a la Plaça de l’Església (Plaça Mare Teresa Blanch).Eren dues escoles unitàries: una de nens i l’altra de nenes. L’escola de nens estava situada en un vell edifici tocant a l’església, que constava de planta baixa i un pis; la planta baixa era un magatzem on l’Ajuntament guardava els mals endreços, mentre que al pis hi havia l’escola de nens.

Les nenes tenien la seva escola en un vell casalot de la mateixa plaça, la planta baixa del qual estava repartida entre la presó i un forn conegut com “El forn de la vila”. Aquest edifici era també propietat de l’Ajuntament. Les dimensions de l’aula eren molt reduïdes, perquè a la mateixa planta es trobava la vivenda de la mestra.

Cap als anys 20 es va enderrocar el ruïnós edifici de l’escola de nens i es va construir un edifici d’una sola planta que resultava espaiós, airejat i ben il•luminat per diverses finestres. El mobiliari es va renovar, canviant els bancs de sis alumnes per pupitres de dos.

Quan es va proclamar la república, es van crear unes altres dues unitats, de manera que l’escola va quedar constituïda per quatre mestres, distribuïts de forma que els nens estaven repartits entre dos mestres- un per als grans i l’altre per als petits -, i les nenes es distribuïen de la mateixa manera. Es considerava que hi havia quatre unitàries, perquè es parlava de l’escola de nens número 1, l’escola de nens número 2, i el mateix per a les nenes.

El problema creat per la manca de local per a les noves aules es va resoldre amb una paret que dividia cada una de les aules inicials.

En acabar la guerra, es va voler aprofitar un local incautat, que havia estat el Centre Republicà, per col·locar-hi les dues aules de les nenes, que estaven en una situació molt penosa per la manca d’espai.  Es va partir en dos una gran nau amb una paret de dos metres d’altura, que quedava  molt per sota de l’immens sostre d’aquella nau.  Aquest problema de separació va fer la solució inviable, perquè van resultar unes aules fredes i perquè els sorolls i tot allò que es deia en una aula es podia sentir des de l’altra.  Al cap de poc temps, van tornar als locals anteriors i s’hi van estar fins a l’any 1958, en què es van enderrocar i es van construir dues aules, també al primer pis, que van resultar acceptables.

L’any 1969 es va fer una concentració escolar, suprimint dos mestres ( un dels nens i una de les nenes) i, fent anar els alumnes dels últims cursos a Ulldecona, amb l’organització d’un transport escolar. Aleshores, els nens dels primers cursos van passar a ocupar la sala que va quedar lliure a l’edifici de les nenes, deixant el local dels nens per tal que s’hi podés instal·lar l’Ajuntament.


Els nens que es van quedar al poble van adoptar el règim de coeducació, formant un curs de Pre-escolar amb nens de 5 anys, primer i segon a càrrec d’una mestra, i els de tercer quart i cinquè a càrrec del mestre.Més tard, el curs 1981-82, es va acabar la concentració escolar a petició dels pares, i els alumnes de Cicle Superior van tornar a quedar-se al poble. Foren instal·lats als baixos d’un edifici del carrer Sant Vicent.L’any 1984 comença la construcció del nou Centre, que es posa en funcionament el curs 1985-86.




escolarització femenina a Godall  1929-1930


Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s