Oliveres mil·lenàries: un negoci enfrontat

– font: L’Ebre –

Davant l’amenaça de l’espoli de les oliveres mil·lenàries, els pobles del Montsià i el nord del Baix Maestrat lluiten per conservar el paisatge revaloritzant-ne el cultiu.

A cavall del Montsià i el nord del Baix Maestrat, s’aixeca un idíl·lic mar d’oliveres. Únic, extens i de gran valor paisatgístic i agrari que, amb gairebé 5.000 oliveres mil·lenàries, se situa com la concentració més gran d’oliveres mil·lenàries al món. Es calcula que alguns d’aquests arbres, la majoria en un bon estat de salut, van ser plantats durant l’època romana; la resta, en segles posteriors fins a dia d’avui, la qual cosa provoca que gran part dels pobles de la zona siguen partícips de l’activitat econòmica que genera la producció d’oli. Ulldecona, la Galera, Santa Bàrbara, Godall, la Sénia o municipis castellonencs com la Jana, Traiguera o Canet lo Roig es troben envoltats de vastos camps d’oliveres.

Tant l’alt valor econòmic que signifiquen com també el valor paisatgístic i natural no haurien de qüestionar la conservació i la cura d’aquest cultiu. No obstant això, fa anys que als habitants del territori els preocupa una realitat latent: l’espoli constant d’oliveres monumentals – aquelles amb un perímetre superior a 5 metres-, que fa témer la transformació paisatgística i la pèrdua patrimonial.

article complet:  Oliveres mil·lenaries un negoci enfrontat – Godall

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s