Les clarisses: el darrer testimoni

on
-font L’Ebre-

Fa dues setmanes, en una nit de vent d’aquestes pròpies de la terra, va ensorrar-se part de la coberta de la petita església al monestir de Santa Clara de Tortosa. Sembla que l’obra estava ja en mal estat per causa del deficient material (biguetes amb aluminosi) que es va emprar quan es va construir fa mig segle en plena postguerra.

…El convent de Santa Clara, amb l’advocació de Mare de Déu de les Neus, és diferent. És una veritable joia per les restes de l’arquitectura, en concret el claustre gòtic primitiu del qual se’n conserven dues ales; i també pel valor que representa la seva existència per a Tortosa.
Fundat el 1233, és a dir, 21 anys després de la creació de l’orde per Clara d’Assís i en vida de la santa, ocupà els terrenys on encara hi és, cedits per l’orde dels Templers que exercien la senyoria de la ciutat i del castell de la Suda des del 1149. El convent ha sofert tots els esdeveniments històrics i ha estat destruït i reconstruït una vegada darrere l’altra. Especialment greu fou la revolució de 1936 quan els anarquistes hi varen calar foc i, després, la Guerra, que va acabar de malmetre’l. Destruïda l’església, el 1955 es va habilitar l’hostatgeria per a nova capella, que és la que s’ha ensorrat.

Ara fa dos anys, la catalano-francesa Josefina Matamoros, nascuda a Godall i reconeguda internacionalment com a experta en art contemporani, va aconseguir l’aportació de recursos econòmics de la fundació suïssa Agapa Stinftung i el fons parisenc Art Tutti per rehabilitar les cinc arcades que queden en peu de l’església templera del monestir, ja que presentaven un perill immediat de col·lapse…

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s