La sembra en sec s’estén aquesta campanya a un 10 % dels arrossars com a mètode de lluita contra la plaga

on
-font: L’Ebre-

La cianamida càlcica

Un altre dels productes utilitzats al Delta per combatre el caragol maçana és la cianamida càlcica. L’empresa Comercial Matamoros de Godall ha recuperat l’ús d’aquest producte -fabricat per una multinacional Alemanya- com a fertilitzant per als camps d’arrossars del delta de l’Ebre, després de comprovar- ne l’eficàcia contra el caragol maçana. “Fa 70 anys la calç ja s’utilitzava com a adob al Delta”, insisteix l’empresari Ramon Matamoros.

Ara aquest producte, a més de servir ccargol maçanaom a fertilitzant, ajudaria també a combatre el caragol maçana: “Quan la calç entra en contacte amb l’aigua, la fa bullir, n’augmenta la temperatura i en canvia el PH. Això fa que provoque la mort del caragol i de totes les males herbes que hi haja a l’arrossar”, insisteix Matamoros. Així la cianamida s’aplicaria quan l’arrossar té una làmina d’entre dos i tres dits d’aigua i, “quan el caragol es reactiva, es tira la cianamida”, uns 300 kg per hectàrea, i després d’uns dies ja es pot sembrar normalment.

Segons ha explicat l’empresari, aquest producte és un adob d’alliberació lenta i, per tant, molt menys nociu que altres productes herbicides, fungicides o insecticides que actualment s’usen en la lluita contra el caragol al Delta. A més, “és un producte molt més barat”, ja que implica un cost d’uns 50 euros per hectàrea, enfront per exemple el 200 euros per hectàrea de la saponina, el producte més estès al Delta en la lluita contra el caragol. Actualment, la cianamida càlcica és un producte poc estès en la lluita contra el caragol, segons Matamoros, pel fet “que no està subvencionat”. A més, l’administració ha posat en qüestió aquest producte pels efectes que podria tindre sobre la producció aqüícola. Un fet que ha negat rotundament Matamoros, que ha recordat que, quan l’ús de calç estava estès al Delta ara fa uns 70 anys, no hi havia problemes amb la recol·lecció de mol·luscos.

article complet:

vuit_anys_amb_el_caragol_maçana

.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s