Les jornades Patrimònium porten prestigiosos historiadors, investigadors i arqueòlegs a Ulldecona

on
-font: Diari de Tarragona

La primera activitat és una xerrada sobre el castell medieval a l’església de Santa Maria dels Àngels, el 19 de maig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pintures rupestres d’Ulldecona, Patrimoni de la Humanitat. Foto: Joan Revillas

Ulldecona arrenca aquest mes de maig la segona edició de Patrimònium, un cicle de xerrades i activitats orientades a donar difusió als diferents projectes que es porten a terme al municipi per a la posada en valor dels actius patrimonials.

Segons l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, l’objectiu és «apropar a la societat civil el ric patrimoni del nostre poble i com, mitjançant la seva gestió, aquest es converteix en una eina de dinamització i en motor de desenvolupament local».

Totes les activitats programades són gratuïtes i es desenvoluparan en diferents escenaris de gran valor històric. Patrimònium consta aquest 2017 de tres blocs temporals ben diferenciats. L’obertura del cicle serà el dia 19 de maig a l’Església de Santa Maria dels Àngels del Castell d’Ulldecona. L’arqueòleg i investigador Toni Forcadell farà la presentació pública de l’article ‘El Castell d’Ulldecona i els fantasmes que encara hi habiten’.

Un dia després, i al mateix lloc, Juan Ruiz, doctor en prehistòria i director del projecte 4D VULL, detallarà el descobriment de noves figures d’art rupestre a l’Abric 5 de l’Ermita de la Pietat i la problemàtica de conservació.

El diumenge 21 de maig hi haurà una visita guiada al poblat preibèric de La Ferradura/els Castellets, a càrrec dels arqueòlegs que han dut a terme les darreres excavacions. A més, durant tot el mes de maig, la Casa de Cultura d’Ulldecona, acollirà l’exposició ‘Europa fa un milió d’anys’ produïda per l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social. El dissabte 17 de juny, es durà a terme una jornada familiar de neteja del perímetre defensiu del Castell d’Ulldecona. En acabar, i després d’un esmorzar de germanor, es realitzarà el Joc de pistes del Castell per als més menuts, a càrrec de Mireia Sans, i una visita guiada per a identificar l’evolució de les restes arquitectòniques i la seua importància en els diferents moments històrics dels últims 2700 anys, a càrrec d’Agustí Vericat.

El segon bloc de Patrimònium se centra més en temes de conscienciació, educació i formació. El 16 de juny, Amilcar Vargas, PhD Candidate in Society and Culture, Màster en Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona i consultor en Patrimoni Mundial, coordinarà diverses activitats adreçades a estudiants de primària i secundària d’Ulldecona sobre els valors i la importància de l’Art Rupestre.

Finalment, al mes d’octubre s’ha previst tres activitats. La primera, una xerrada sobre “Investigació cronoestratigràfica del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall” a càrrec de Ramon Viñas, on l’arqueòleg, investigador i col·laborador del IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) presentarà les novetats en relació a la datació de l’art rupestre gràcies a les tècniques de datació directa no-agressiva desenvolupades pel seu equip.

La darrera xerrada serà sobre “Arqueoacústica i Art Llevantí/8000 anys de paisatges sonors a l’entorn de l’Ermita de la Pietat” i anirà a càrrec de Margarita Diaz-Andreu, investigadora de l’ICREA i professora del Dep. de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, i Agustí Vericat, Director del CIAR Abrics de l’Ermita.

Patrimònium tancarà enguany la programació, el 21 d’octubre, amb l’estrena de l’obra guanyadora del 1er concurs de composició musical per a banda, “La Banda (Sonora) del nostre Paisatge”, a càrrec de la Banda de Música d’Ulldecona al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arion.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s