La Pasqua Granada, un festiu que convé explicar

on
-font: Elnacional.cat

Aquest dilluns, 5 de juny, és festiu en més de 150 municipis catalans, entre els quals Barcelona, però també Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró i Vic. Ara bé, en tractar-se d’una festa local que, a més, varia de dia segons l’any, el motiu de la festivitat acaba sent una font de dubtes pel fet que no s’acaba de tenir clar ni quan s’escau ni tampoc ben bé que s’hi celebra.

Aquest 2017, el 5 de juny se celebra la Pasqua Granada, diada també coneguda amb els noms de Pentecostès o Segona Pasqua, i que s’escau 50 dies després del Diumenge de Resurrecció -o el que és el mateix, 49 jornades després del dilluns de Pasqua-. Això vol dir dues coses, que sempre cau en dilluns, concretament l’endemà del setè diumenge després de Setmana Santa, i que com tot aquest cicle de festivitats religioses, es mou en el calendari any rere any, depenent sempre de la data de la primera lluna de primavera, que és a partir de la qual que es fixen els dies de celebració.

Per tant, que enguany caigui just al primer cap de setmana de juny no implica que el 2018 també ho faci. De fet, l’any vinent aquesta festa tindrà lloc el 21 de maig. En tot cas, sempre acaba caient entre el 11 de maig i el 14 de juny, precisament en temps de sega, un fet que entronca la Segona Pasqua amb festivitats agrícoles prèvies.

L’Esperit Sant, en forma de llengua de foc

Resolta la qüestió del calendari, queda aclarir exactament que s’hi celebra, que en concret és el moment del descens de l’Esperit Sant sobre els deixebles de Jesucrist, que segons el Nou Testament va tenir lloc cinquanta dies després de la resurrecció. L’Esperit Sant és, juntament amb el Pare i el Fill, una de les tres figures que conformen el dogma de fe de la Santíssima Trinitat, que forma part del nucli dur de la teologia cristiana encara que s’escapi a l’enteniment bàsic d’una societat laica com la nostra.

En tot cas, l’Esperit Sant va baixar dels cels allà on es trobaven reunits els apòstols, en forma de “llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d’ells”, segons queda relatat als Fets dels Apòstols (2,3), més o menys com ho va pintar, setze segles després, El Greco al seu conegut quadre La Pentecosta.

Pentecostés (El Greco, 1597)

El mateix relat afegeix: “Tots van quedar plens de l’Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l’Esperit els concedia d’expressar-se” (2,4). És a dir, que amb el descens de l‘Esperit Sant, els apòstols van obtenir el do de llengües, una eina necessària per poder difondre el missatge de Jesús arreu del món.

 

On és festiu?

A més de Barcelona, aquest dilluns és festiu a una part prou significativa de Catalunya, amb més de 150 municipis que allarguen el cap de setmana:

Montsià: la Galera, Godall i Masdenverge

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s